Żywienie Pacjentów w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 im dr Jana Biziela - Z zamiłowania do zdrowego odżywiania.

Żywienie w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 stanowi integralną część procesu leczenia i między innymi współdecyduje o szybkości powrotu pacjenta do zdrowia. Naszym założeniem jest aby posiłki serwowane w Szpitalu były zgodne z  zasadami prawidłowego żywienia i odpowiadały wszystkim założeniem diety podstawowej i diety łatwostrawnej, co stanowi podstawę do planowania diet leczniczych

W żywieniu chorych hospitalizowanych jest dla nas niezwykle ważne aby zapewnić bezpieczeństwo zdrowotne posiłków, które podawane są Pacjentom. Realizowane jest to za pomocą zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz wdrożeniu i  utrzymywaniu systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP).

Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia pełni dwie szczególne funkcję w naszym Szpitalu: leczniczą oraz edukacyjną. W Szpitalu przygotowywanych jest około 30 różnych często indywidualnie dostosowanych diet leczniczych w ciągu dnia. Niezwykle ważna jest również edukacja Pacjenta dotycząca sposobu żywienia po wyjściu ze Szpitala - w domu. Większość z Pacjentów jest edukowana przez wykwalifikowany personel oraz dostaje zalecenia żywieniowe na piśmie do domu. Już niebawem ogólne zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych będą również dostępne dla Pacjentów do ściągnięcia ze strony internetowej Szpitala www.biziel.pl/informacje-dla-pacjenta. Sukcesywnie będą pojawiały się również inne materiały edukacyjne dotyczące zasad prawidłowego żywienia oraz profilaktyki zdrowotnej.

Z badań przeprowadzonych w 2016 roku wśród Pacjentów Szpitala na wszystkich Oddziałach wykazano zadowolenie Pacjentów z korzystania z żywienia szpitalnego. Według danych z raportu w badaniu wzięło udział 150 Pacjentów (66% kobiet, 34% mężczyzn). Smak i zapach podawanych potraw dobrze i bardzo dobrze oceniło blisko 80% badanych Pacjentów, a prawie 85% badanych oceniło wielkość porcji jako wystarczającą. Wskazuje na to również brak spożywania dokładek przez większość z nich. Dodatkowej porcji nie spożywa 3/4 Pacjentów co świadczy o tym, że racje żywnościowe są odpowiednie. Bardzo duża grupa badanych - ponad 90% wykazało zadowolenie z wyglądu potraw po podaniu, a blisko 90% pacjentów oceniło temperaturę potraw jako odpowiednią. Całą porcję śniadania i kolacji spożywa prawie 80% pacjentów, a  obiad - ok. 70%. Wyżej wymienione dane wskazują na zadowolenie z posiłków serwowanych w Szpitalu.

«   »